Recepty
Cukroví
Na vál nebo do mísy dáme mouku, ořechy, cukr, změklé máslo nakrájené na kousky, jedlou sodu a všechny ingredience dobře smícháme. Vypracujeme těsto.
Těsto plníme do máslem vymazaných formiček (doporučuji do cca 3/4). Jedlá soda vytvoří dutinku uvnitř rohlíčku.
Oříškové rohlíčky pečeme ne zprudka, a to při 160 °C. Upečené rohlíčky vyklopíme.
Oříškové rohlíčky skladujeme jako běžné vánoční cukroví, nekazí se, většinou je totiž rychle
snědeno
Linecké:
Hladkou mouku prosejeme na vál, přidáme změklé máslo, cukr, žloutky a vypracujeme na hladké a vláčné těsto.
Těsto necháme na pár hodin vychladnout. Po vychladnutí těsto na vále rozválíme na tenký plát a vykrajujeme různé tvary lineckého cukroví. Poklademe na plech a dáme péct. Pečeme v předehřáté troubě asi 10 minut při 175 °C.
Upečené linecké cukroví natřeme marmeládou a vrch namáčíme do moučkového cukru smíchaný s vanilkovým.